Piano House to budynek wybudowany przez dewelopera Icon Real Estate. Nieruchomość znajduje się w obrębie warszawskiego śródmieścia, na bardzo popularnym ostatnimi czasy Powiślu, przy skrzyżowaniu ulic Topiel i Zajęczej. 

Lokalizacja inwestycji Piano House


Źródło: urbanity.pl

Fasady szczytowych ścian obiektu zaprojektowane zostały w taki sposób, żeby ich forma przywoływała na myśl klawisze fortepianu. Architektura budynku jest raczej nowoczesna z subtelnymi nawiązaniami do stylu Art Deco. Na parterze od strony ul. Topiel zlokalizowane zostały lokale usługowe, a mieszkania mieszczące się na wyższych piętrach wyposażone zostały w przestronne balkony, loggie i tarasy. Na trzech kondygnacjach podziemnych rozlokowano miejsca postojowe w halach garażowych oraz pomieszczenia przemysłowo-gospodarcze. Budynek objęty jest całodobową ochroną oraz monitoringiem.

Plan budynku Piano House

Źródło: materiały dewelopera

Następne:  

Oddanie inwestycji do użytku – kwiecień 2014

Liczba klatek – 5

Liczba mieszkań – 68

Metraże mieszkań – od ok. 30m2 do ok. 267m2

Liczba kondygnacji budynków – 6

Cena zaproponowanego nam trzypokojowego mieszkania o metrażu 71,08m2 – 1 639 680zł (21000zł/m2)

Cena miejsca postojowego w hali garażowej – 75000, 60000, 50000 w zależności od poziomu podziemnej kondygnacji (-1, -2, -3)

Cena komórki lokatorskiej – 3000-4000 zł/m2

Następne:  

Elewacja budynku charakteryzuje się tym, że wykonana została z wysokiej jakości materiałów takich jak granit, piaskowiec i płyty HPL o wyglądzie drewna. W obiekcie zastosowano drewnianą stolarkę okienną, a w oknach, w których jest to przewidziane w projekcie zamontowano granitowe parapety wewnętrzne. Posadzki na balkonach i loggiach wyłożono gresem mrozoodpornym lub płytkami terazzo. Z kolei tarasy na ostatnim piętrze oraz w ogródkach na parterze wykonano z paneli drewnopodobnych „ekodeska”. W budynku zastosowano balustrady przeszklone z elementami stalowymi i pochwytem ze stali nierdzewnej. Jeżeli chodzi zaś o materiały i technologie wykorzystane do budowy obiektu, rzecz wygląda następująco:

Fundament – płyta żelbetowa

Konstrukcja – monolityczna, żelbetowa

Ściany:

  • Zewnętrzne – żelbetowe i murowane z elementów o podwyższonej izolacyjności akustycznej
  • Oddzielające mieszkania od korytarzy – żelbetowe i/lub murowane z elementów o podwyższonej izolacyjności akustycznej
  • Międzylokalowe – żelbetowe i murowane z elementów j.w.

Dach – stropodach w formie dachu odwróconego z zielenią ekstensywną bez dostępu dla mieszkańców

Ocieplenie budynku – przegrody zewnętrzne, pionowe ocieplone wełną mineralną gr. 15cm.

Warto również zaznaczyć, że w budynku zastosowano wentylację mechaniczną oraz że wysokość mieszkań w świetle kondygnacji wynosi 3m.

Następne:  

Okolica, w której znajduje się Piano House charakteryzuje się w ostatnich latach bardzo dynamicznym rozwojem. Najbliższe sąsiedztwo budynku to mieszanka lekko zaniedbanych terenów zielonych i budynku z lat PRL oraz nowych ekskluzywnych inwestycji. Ogromnym plusem z pewnością jest bliskość centrum i starego miasta oraz stacji II linii metra i przystanków autobusowych. Fakt sporego ruchu kołowego przy ulicy Topiel rekompensują liczne parki, tereny zielone i bulwary nadwiślańskie, które znajdują się w okolicy. Naszym zdaniem, i nie tylko naszym sądząc po popularności Powiśla, jest to bardzo atrakcyjne miejsce łączące cechy charakterystyczne dla centrum miasta z dużą ilością terenów rekreacyjnych.

Sąsiedztwo inwestycji Piano House

Zdjęcia własne

Architektura budynku jest ciekawa i nawiązuje formą nie tylko do stylu Art Deco, popularnego w epoce modernizmu lat 20’tych, ale również do swej nazwy. Obiekt w naturalny sposób staje się uzupełnieniem i przedłużeniem istniejących już pierzei zabudowy. Minusem z punktu widzenia urbanistyki jest brak domknięcia kwartału w narożniku działki przy ulicach Topiel i Zajęczej, jednak użycie wysokiej jakości materiałów do wykończenia elewacji lekko to rekompensuje i przyczynia się do lepszego odbioru całości. Przyznajemy uczciwie, że deweloperzy, którzy w swych inwestycjach wykorzystują materiały naturalne, jak np. piaskowiec, czy granit, kupują sobie lekko naszą przychylność.

Piano House od zewnątrz

Zdjęcia własne

Jeżeli chodzi o zieleń na terenie inwestycji, trzeba przyznać, że jest ona zadbana i urządzona w przemyślany sposób. Alejki oraz mała architektura robią bardzo pozytywne wrażenie dzięki zastosowaniu wysokiej klasy materiałów. Tereny zielone w Piano House mogą być dobrym przykładem tego, jak zagospodarować niewielką przestrzeń w sposób estetyczny i z klasą. Niestety właśnie z powodu ograniczonej przestrzeni inwestor nie dał rady zorganizować placu zabaw dla dzieci. Rekompensatą jest jednak plac zabaw znajdujący się od razu za ogrodzeniem inwestycji.

Tereny zielone w inwestycji Piano House i sąsiadujący z nim plac zabaw

Zdjęcia własne

Kształt inwestycji sprawia, że w celu dostania się na patio, konieczne jest przejście przez hol wejściowy budynku. Po przekroczeniu jego drzwi znajdziemy się w bardzo eleganckim pomieszczeniu z kanapami, fotelami i recepcją. Wszystko urządzone zostało z rozmachem i przy użyciu materiałów najwyższej kategorii.

Hol wejściowy do budynku Piano House

Źródło: materiały dewelopera

Same klatki schodowe, jak i korytarze prowadzące do lokali również prezentują się bardzo elegancko. Duże połacie okien, naturalna roślinność i dobrze zaaranżowane oświetlenie sprawiają, że możemy się poczuć jak w naprawdę wytwornym wnętrzu.

Klatka schodowa w Piano House

Zdjęcia własne

Dopiero po uważniejszym przyjrzeniu się, byliśmy w stanie odkryć pewne uszkodzenia. Były to standardowo powypaczane drzwi szaf licznikowych, które się nie domykały oraz uszkodzone w kilku miejscach ściany. Prawdziwe ciekawostki czekały na nas jednak dopiero na podziemnych kondygnacjach. Zarówno na ścianach, jak i na panelach podwieszanego sufitu odnotowaliśmy poważne ślady po zaciekach. W tym przypadku problemem nie są same koszty związane z naprawą spurchlonych tynków i wymianą pożółkłych płyt sufitowych, ale fakt, że jeżeli zacieki nie są wynikiem jednorazowej awarii, konieczne będzie wykonanie bardzo kosztownych robót związanych z naprawą izolacji całego budynku.

Niedomykająca się szafa licznikowa oraz uszkodzenia ścian na klatce schodowej

Zdjęcia własne

Zacieki na kondygnacjach podziemnych w Piano House

Zdjęcia własne

Jeżeli chodzi o mieszkanie w którym pojawiliśmy się dzięki uprzejmości firmy Perfect Space, wykryliśmy niewielkie falowanie ścian, które mieściło się jednak w ogólnie przyjętych normach. Stolarka okienna i drzwiowa posiadała niewielkie zarysowania, które szybko zostały naprawione. Generalnie naprawdę nie mamy się do czego przyczepić. Uprzedzamy jedynie przed sporym hałasem płynącym ze skrzyżowania ul.Topiel i ul.Zajęczej. Jest to niestety cecha przypominająca o tym, że Powiśle to wciąż część śródmieścia, gdzie ruch jest wzmożony. Spanie przy otwartym oknie może być dosyć trudne.

Ocena

Nasza subiektywna opinia w wyodrębnionych przez nas kategoriach kształtuje się następująco:

  1. Architektura i urbanistyka: 80 – dobra
  2. Mała architektura: 90 – bardzo dobra
  3. Wewnętrzne części wspólne: 85 – bardzo dobra
  4. Ocena mieszkania, w którym mieliśmy okazję przebywać:
  • Ściany i sufity – 86 – bardzo dobra
  • Szlichty podłogowe – 90 – bardzo dobra
  1. Ocena ogólna: 92 – bardzo dobra

Zapraszamy do zapoznania się z dokładnymi wytycznymi naszej skali ocen link

 

PS.

Po dokładnym przyjrzeniu się inwestycji Piano House, przyznajemy, że budynek robi bardzo dobre wrażenie. Zastosowanie dobrej jakości materiałów oraz niebanalne rozwiązania aranżacyjne nadają obiektowi klasy zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Mamy nadzieję, że zauważone przez nas zacieki zostaną szybko zlikwidowane a ich źródło skutecznie usunięte. Zdajemy sobie sprawę, że cena za m2 dla wielu będzie zaporowa, ale osobiście przyznajemy, że gdybyśmy dysponowali taką gotówką, chętnie byśmy zainwestowali w mieszkanie w inwestycji Piano House.

Następne:  

test