Accent Vert (Bemowo)

Nasza ocena:
3/6
3/10

Accent Vert to inwestycja dewelopera Bouygues Immobilier Polska znajdująca się na warszawskim Bemowie przy ulicy Batalionów Chłopskich 77, w okolicy ulicy Lazurowej czy Parku Górczewskiego.

W chwili obecnej zakończył się pierwszy etap inwestycji a ruszyła budowa drugiego, który ma być przedłużeniem pierwszego obiektu a rozdzielać, a w zasadzie łączyć je będzie duży i przestronny plac zabaw dla dzieci. Obiekt ten posiada wyróżniającą się architekturę a swoją kubaturą i kształtem idealnie wkomponowuje się w otoczenie . Generalnie sąsiedztwo tej inwestycji to inne nowoczesne budownictwo (realizacje zakończone i w trakcie) a także puste pola, które jak możemy się domyślić w krótkim czasie, zostaną zagospodarowane nowymi budynkami.

Budynek Accent Vert, usytuowany wśród innych powstających wokół „nowoczesnych” budynków mieszkalnych na pewno wyróżnia charakterystyczna jaskrawo zielona elewacja i powoduje ona zdecydowane wyróżnienie z tłumu. Musimy jednakże uczciwie przyznać iż zieleń sprezentowana nam na wizualizacjach, a zieleń która ostatecznie powstała różni się zdecydowanie. Osiedle w obecnych barwach niestety nie jest tak atrakcyjne jak na kolorowej wizualizacji. Szczególnie widoczne jest to na garażach, które kojarzą nam się z magazynem z lat 90, zrobionym z pomalowanego jaskrawą farbą kawałka blachy. Sama kubatura i rozwiązania architektoniczne stosunkowo dobrze wkomponowały się w otoczenie. Minusem może być fakt że deweloper praktycznie maksymalnie wykorzystał swoją działkę, czego efektem jest praktyczny brak jakichkolwiek części wspólnych na „złapanie oddechu” czy wspólne spędzanie czasu przez mieszkańców. Niemniej jednak znalazło się miejsce na trochę zieleni, kilka ławek, parę stojaków na rowery i plac zabaw – można je obejrzeć na dołączonych zdjęciach i samemu ocenić sensowność tych rozwiązań.

Wizualizacja

Efekt końcowy

Źródło: materiały dewelopera

Źródło własne

Jak zostało już wcześniej wspomniane okolica tej inwestycji to….inne inwestycje (zakończone lub w trakcie realizacji) oraz jeszcze puste działki, które w najbliższym czasie na pewno zostaną zagospodarowane.

Otoczenie inwestycji

Źródło: własne

Nawiązując raz jeszcze do części wspólnych, to na pierwszy rzut oka możemy zauważyć dość ograniczoną przestrzeń (inwestor maksymalnie „wycisnął” działkę aby zmieścić jak najwięcej mieszkań, co jest zrozumiałe z biznesowego punktu widzenia. Niestety z konsumenckiego już nie). Niestety trzeba sobie powiedzieć szczerze; jeśli mowa o częściach wspólnych to widzieliśmy już lepsze realizacje. Tutaj, mimo dobrych chęci, efekt końcowy jest mizerny.

Zagospodarowanie wokół inwestycji

Źródło: własne

Na tyłach inwestycji znalazło się miejsce na wąskie spacerowe ścieżki i plac zabaw, jednakże nie możemy zapominać o planach całej inwestycji, gdzie główna część rekreacyjna przygotowana dla mieszkańców inwestycji będzie się mieścić pomiędzy dwoma budynkami (realizacja pierwszego i drugiego etapu). Jak zwykle w takiej sytuacji pojawia się problem oceny inwestycji – czy oceniamy tylko etap I czy inwestycję jako całość. My skupimy się na I etapie inwestycji gdyż tam mieliśmy okazję przebywać. Dlatego po raz kolejny zewnętrzne części wspólne dostają od nas grubego minusa.

Plac zabaw i wąskie ścieżki

Źródło: własne

Wewnętrzne części wspólne prezentują się całkiem przyjemnie, oczywiście największe wrażenie robi parter, gdzie mamy ogromne lustro na całą ścianę a także designerskie oświetlenie – całość tworzy dobre wrażenie. Na klatce schodowej położono standardowe płytki gresowe, w których naprzemiennie stosowany kolor (czarny podstopień, szary stopień) nie pozwala nam wpadać w monotonię. Tym bardziej, że nad naszymi głowami pojawia się charakterystyczny dla tej inwestycji zielony kolor, który pokrywa całą ścianę informując nas o piętrze na, którym obecnie się znajdujemy. Korytarze wyłożone są również wykładziną (a jakże- zieloną!). Kolor wykładziny jest naprawdę w porządku, ale szerokość korytarzy woła o pomstę do nieba! Dwie rodziny wychodzące na spacer będą miały problem, aby minąć się w tym wąskim przesmyku. Całościowy efekt przypomina nam niedrogi hotelik za miastem.

Parter i klatka schodowa

Korytarz i wykładzina

Źródło: własne

Poważnym kłującym w oczy elementem wewnętrznych części wspólnych są naszym zdaniem skrzynki na listy, których prostota nie komponuje się z naprawdę przyzwoitym wykończeniem parteru. Takie skrzynki kojarzą się z budownictwem rodem z lat 90.

W całości wewnętrznych części wspólnych nie znaleźliśmy żadnych uszkodzeń czy zabrudzeń one pojawią się na pewno gdy pełną parą ruszy wykończenie mieszkań. Miejmy nadzieje, że usterki będą usuwane w miarę na bieżąco. Ale to już akurat kwestia prężnej wspólnoty i administracji a nie dewelopera.

Paskudne skrzynki na listy

Źródło: własne

Przechodząc do mieszkania, w którym mogliśmy pojawić się dzięki uprzejmości firmy Perfect Space, musimy odnotować fakt, iż generalnie mieszkanie zostało wykonane przyzwoicie i zgodnie ze sztuką. Na początku wręcz wydawało nam się, że mieszkanie nie ma wad J Na duży plus deweloper zasłużył szczególnie w przypadku: montażu ledów na balkonie, montażu bardzo ładnych parapetów, oraz montażu naprawdę imponującej liczby gniazdek i punktów oświetleniowych w standardzie.

Jednakże ponieważ naszym zadaniem jest szukanie błędów i niedoróbek, to naturalnie udało nam się znaleźć kilka niedociągnięć J W jednym z miejsc była pęknięta szlichta podłogowa, (ale została zalana żywicą zanim pojawiliśmy się w mieszkaniu- co również jest plusem dla dewelopera bo oznacza iż kontroluje on swoje mieszkania. Następnie znaleźliśmy jeszcze jedno pęknięcie szlichty, a także źle osadzone gniazdka.

Największym problemem jednak były niedoszlifowane ściany w 3 miejscach i nierówny sufit w miejscu przeznaczonym na kuchnie. Po naszej interwencji deweloper od razu zabrał się do robienia poprawek, za co znowu należy się duży plus.

Niedotarte ściany

Źle osadzone gniazdko

Pęknięte szlichty

Źródło: własne

Po mimo tych kilku odnotowanych przez nas wad należy uznać iż szlichty i ściany zostały wykonane w należyty sposób. Na oknach, drzwiach i kaloryferach nie odnotowaliśmy żadnych zadrapań, zarysowań czy obić.

Ocena

Nasza subiektywna opinia w wyodrębnionych przez nas kategoriach kształtuje się następująco:

  1. Architektura i urbanistyka: 50% – średnia
  2. Mała architektura: : 30% – średnia
  3. Wewnętrzne części wspólne: 50% – średnia

Ocena mieszkania, w którym mieliśmy okazję przebywać:

  1. Ściany i sufity : 70% – dobra
  2. Szlichty podłogowe : 80% – dobra
  3. Ocena ogólna: 50% – średnia

Zapraszamy do zapoznania się z dokładnymi wytycznymi naszej skali ocen link

PS.

Inwestycja Accent Vert robi niezłe wrażenie. To do czego możemy się szczególnie przyczepić po 1 etapie inwestycji to ograniczone tereny rekreacji i tereny wspólne. Miejmy nadzieję, że ten stan rzeczy zdecydowanie zmieni się po ukończeniu całej inwestycji. Sama lokalizacja inwestycji (niezależnie od tego czy Bemowo się lubi, czy nie lubi) to atut jeśli weźmiemy pod uwagę rozbudowę II linii metra (z drugiej strony…kto tak naprawdę wie kiedy to nastąpi?).

Musimy odnotować też fakt, że nie podobają nam się pewne triki, które stosuje deweloper w swoich broszurach; jak widać wizualizacja różni się znacznie od realu. Chwalenie się wspomnianą linią metra też uważamy za przesadę – tutaj jako żywo kojarzy nam się piosenka o „Trasie Łazienkowskiej za 30 lat” z filmu „Miś”.

Warto również wspomnieć, że deweloper zachwala swoje miejsce jako miejsce dla aktywnych. A co to właściwie znaczy? Deweloper nie gwarantuje niczego takiego, a „aktywni” muszą sami to sobie zagwarantować, korzystając z miejsc znajdujących się w okolicy, a przecież w takiej sytuacji o każdej lokalizacji można powiedzieć że jest „dla aktywnych”. Nie lubimy przekoloryzowanych broszur i nie rozumiemy czemu trzeba takie robić, skoro można było po prostu skupić się na naprawdę dobrym standardzie wykonania lokali i estetyce całego osiedla, która jest w miarę ok. Skupiając się jednak już stricte na inwestycji możemy powiedzieć, że po mimo kilku niedociągnięć i oceny średniej – nie będziemy odradzali zakupu mieszkania w tym miejscu – ilość plusów i minusów się równoważy, tak więc decyzję trzeba podjąć na podstawie władnej subiektywnej oceny lokalizacji i estetyki osiedla.

  • 5- kondygnacyjny budynek + 1 kondygnacja podziemna
  • 149 mieszkań
  • Powierzchnia mieszkań od 26 do 83 m2
  • Cena zaproponowanego na mieszkania: 82.78 m– 573 000 zł, 6923/m2
  • Miejsce parkingowe podziemne – 29 000, miejsce parkingowe naziemne – 4000 (ilość ograniczona)
  • Brak możliwości zakupy komórki lokatorskiej (ograniczona ilość)

Cała konstrukcja posadowiona jest na płycie fundamentowej i stworzona z konstrukcji żelbetowej płytowo-ściennej monolitycznej. Wewnętrzne ściany są murowane a tam gdzie tego wymaga projekt – żelbetowe.

Wykończenie części wspólnych to płytki gresowe na elementach schodowych oraz wykładzina na komunikacji poziomej, ściany wykończone są tynkiem maszynowym.

Drzwi wejściowe do mieszkań to solidne drzwi o klasie antywłamaniowej C.

Jednakże w opisie technicznym najważniejszy jest fakt nadania certyfikatu HQE International – certyfikatu budownictwa wysokiej przyjaznego środowisku. Bouygues Immobilier Polska zdecydował się zastosować w przedmiotowej inwestycji szereg różnorodnych rozwiązań sprzyjających ekologii, a przez to również użytkownikom obiektu. Wzięto pod uwagę m.in. wpływ budynków na bezpośrednie otoczenie i wyselekcjonowano materiały budowlane. Położono nacisk na zrównoważone zarządzanie energią i gospodarką wodną, komfort akustyczny i wizualny. –. Inwestycja otrzymała certyfikat na poziomie „Very Good”.

W tym miejscu musimy dołożyć swój mały komentarz; taki certyfikat nadawany jest przed wybudowaniem obiektu, a więc na podstawie projektów, planów i wizualizacji. Ciekawe czy teraz po wybudowaniu tego budynku otrzymałby on taki certyfikat.

Lokalizacja inwestycji

Redakcja Oceniamy Deweloperów nie ponosi odpowiedzialności za komentarze napisane przez czytelników portalu.

Twoja ocena inwestycji
[Głosów: 0 Średnia: 0]